Oyun Terapisi

Neden oyun terapisi ?

Oyun çocukluk çağının olmazsa olmazlarındandır. Çocukların kendi duygularını anlama ve anlatma yolları yetişkinlerin kullandıkları yollardan farklıdır. Bu nedenle yetişkinler için kullanılan terapi yöntemlerinin çocuklarla uygun olmamaktadır. Oyun çocukların yaşadıklarını ve duygularını ifade edebilmeleri için onlara uygun bir ortam sağlamaktadır. Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarının bir parçası olarak davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını yeniden yaratırlar. Böylece oyun çocuklarda kullanılabilecek etkili bir terapi tekniği olarak karşımıza çıkar. Oyun terapisinde, çocukların gelişim seviyelerine uygun terapötik oyunlar oluşturularak çocukların duygu, düşünce ve yaşantılarını ifade etmeleri sağlanır. Çocuğun oyun terapisi sırasında terapist ile kurduğu ilişki ise çocuğun yoğun yaşantıların ifadesi sırasında kendisini güvende hissetmesini sağlamaktadır.

Oyun terapisi süreci

Oyun terapisi sırasında çocuk yaşadığı sıkıntılar doğrultusunda bir oyuncak seçer ve bununla ilgili bir oyun kurar. Oyun çocuğun yaşadığı sorunları anlaması ve rahatlaması gerçekleşinceye kadar gelişerek devam eder. Çocuğun terapötik bir ortamda ve bir terapist eşliğinde oynadığı oyun, yaşantıları ile ilgili yeni tecrübeler, davranışlar, bakış açıları kazanmasını ve hayal kırıklıklarını telafi edebilmesini sağlar. Böylece çocuk hayatındaki ilişkilerini daha kaliteli ve doyum verici şekilde yaşama becerisi kazanabilir. Terapi süreci çocuğun gelişim dönemine ve eğer bir travma söz konusuysa travmayı hangi gelişim döneminde yaşadığına bağlı olarak değişmektedir. Yaşanan olaydan sonra ne kadar çabuk terapiye başlanırsa o kadar hızlı yanıt alınacaktır.

Oyun terapisinin oyundan farkı

Oyun terapisi çocuğun evde oynadığı oyundan farklıdır. Oyunun çocuklara gerçek hayatı prova etme imkanı sunan fonksiyonu evde de, terapide de aynı kalır. Ancak oyun terapisi aynı zamanda çocuğun duygusal dışavurum gerçekleştirmesini sağlayacağı için çocuğun sağlığındaki dengede önemli bir rol oynar.

Anne babalar ve oyun terapisi

Oyun terapisine ailenin katkısı son derece önemlidir. Terapi sürecini destekleyecek durumlarda oyun terapistinin onayı ile aileler oyun terapisine dahil edilebilir. Ayrıca terapist oyun terapisi dışında da ailenin çocuğa destek olabilmesi amacıyla aileleri düzenli olarak bilgilendirir ve onlara tavsiyelerde bulunur.

Oyun terapisinin yardımcı olacağı psikolojik problemlerden bazıları

  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  • Anksiyete/EndişeKişisel Farkındalık ve Gelişim
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
  • Dürtüsellik
  • Okuma bozuklukları
  • Sosyal içe kapanıklılık
  • Güven eksikliği/depresyon
  • Sebebi anlaşılamayan baş ve karin ağrıları
  • Boşanma sonrası adaptasyon sorunları