Çocuklar bazen aileden gelen yükleri kaldıramadıklarını düşünüyorlar. Kardeşe bakma okulda başarılı olma daha iyi not alma vs. Çocuğun yapabileceklerini ve yapmayacaklarını görmek ondan yapamayacağı şeyler istememek gerekir. Yaşına uygun yapabileceği görevler verildiği zaman çocuğun kendisine olan güveni artacak yeni görevler yapmak için heveslenecektir. Bu sebeple çocuğun gelişimini görüp gözleyip gelişimine yaşına uygun sorumluluk vermek önemlidir. Çocuk ilk önce bir şeyler yapabileceğini görmeli ki daha sonra bunu geliştirmek için çaba sarf etmelidir. Başarmayı keşfeden bir çocuk çaba sarf etmek için daha gayretli olacaktır. Böylelikle kendisine olan güveni artacak ve sorumluluk duygusu gelişecektir.
Bunun tersine çocuğa hiç sorumluluk vermemek de kendine güvenini azaltacaktır. Çocuğum yorulmasın, onun yerine ayakkabısını bağlarım, resim dersinde zorlanacak biraz yardım etsem bir şey olmaz ya da oyun parkında kendisini koruyamaz bende onunla beraber gideyim de onun yerine sıraya gireyim gibi davranışlar çocuğun yeterlilik algısını sarsacaktır. Ben annemsiz ya da babamsız bir şey yapamıyorum en iyisi markete de annemle gideyim ya da okul ödevlerimi tek başıma başaramam kesinlikle biri bana yardım etmelidir demesi çocuğun kendine olan güvenini azaltacaktır.
Bu bağlamda çocuğun yaşına uygun sorumluluk ve görevler vermek, ondan yapabileceği şeyleri istemek gerekli ve önemlidir. Ebeveynin bütün yükü sırtına alması yerine onunla işbirliği halinde olup yardım isteğini ona bırakmanız gerekmektedir. Her çağrısında yanında olup problemini çözmek sorun çözemeyen yardıma muhtaç bir birey yaratabileceği gibi sorumluluk alan, yapabileceği yükleri omzuna alan problem çözen çocuk gelecekte kendi ayakları üzerinde duran bağımsız bir birey haline gelecektir.