ÇOCUKLARIMIZA NEDEN MASAL OKUMALIYIZ

Masallar sözlü halk hikayeleri olarak yüzyıllardır var olmaya devam  etmektedir. Gezginler, Çingeneler ve seyyahlar sayesinde tüm dünyada öğrenilmişler ve farklı kabilelerin, ırkların ve milletlerin kültürlerine uyarlanmışlardır. Masal halk dilinde öğütleri anlatan söz olarak geçmektedir. Bizim dilimize darbımesel olarak girmiş bu da atalardan  kalan hikmetler olarak geçmiştir. Masallar aslında tüm yaş grubuna hitap etmektedir. Masalı dinleyen çocuk olsada onuı muhakkak okuyan bir anlatıcı vardır o anlatıcı bazen anne, baba, öğretmen, bakıcı olduğu gibi bazen de anneanne, babaanne de olabilmektedir. Bu sebeple masallar her yaşa hitap etmektedir.

Masallar çocukların hayal gücünü geliştirmekte, onlara eğlenceli bir vakit dilimi sunmakta ve duygularını beslemektedir. Masal çocuğa şimdi ve gelecek hakkında bilgi verir, duyguları belirlemede kapı açar, güncel meseleyi öğretmez kendi sorunu ile nasıl başa çıkabileceği konusunda fikirler vermektedir.  Masal kahramanları genelde toplumsal sıkıntılara da değinirler ve onlarla mücadele etmek  için çaba gösterirler bu bağlamda çocuk da dünya ile nasıl baş edebileceğini öğrenir.

Masallarda çoğu zaman kahramanlar ya tamamen iyidir ya da tamamen kötüdür. Örneğin pamuk prenses hep iyiliği düşünür üvey annesinin kendisine kötülük yapmasını aklına getirmez bunun yanında cadı ya da üvey anne hep pamuk prensesi yok etmek için uğraşır o da tamemen kötüdür. Buna bir çok masal kahramanları ekleyebiliriz( kırmızı başlıklı kız hansel gretel gibi) çocuklar sembolik olarak kendilerini ya iyi ile ya da kötü ile özdeşleştirir biraz iyi biraz da kötü alanı anlamak onlar için karmaşık gelecektir. Bu yüzden de masallar daha sade ve yalın olduğu için onların hayatlarında ki iyi ve kötüyü anlamlandırması kolaylaşacaktır.  Masal sayesinde iyi ve kötü insanı, arkadaşı komşuyu  vs ayrıştırma imkanı bulacak ve kendi hayal dünyasında soyutu somuta çevirebilme fırsatı bulacaktır. Yaşı gereği soyut düşünme gelişmediği için masallar onu soyut kavramları somutlaştırmasına yardımcı olacaktır. ( masal kahramanlarının kıyafetleri de dikkat ederseniz hep aynı ve düzdür pamuk prensesin kıyafeti hep aynıdır. Kırmızı başlıklı kızın  belirli bir giyimi vardır.)

Hangi masal hangi yaştaki çocuğa iyi gelir bilemeyiz bu her çocukta değişebilir. Masalı anlatan kişinin yorumu, anlatışı da önemlidir. Kendi iç dünyasını çocuğa aktarır. Çocuk birçok kez aynı masalı dinlemek isteyebilir, eğer çocuk kendi içsel problemini çözerse o da başka masala geçecektir. Her masal çocuğun kendisinden, ailesinden ve sosyal yaşantısından bir şeyler bulduğu çıkarımlar ürettiği eserlerdir. Masal içinde zıtlıkları barındırdığından çocuğa öteki ile farkı da yansıtır. Ötekiye nasıl davrandığı ve davranıldığı temaları masalda ona sunulacaktır.  Masal dinleyen ya da masal okuyan çocuklar hayal dünyasını geliştireceğinden fantastik öğeleri de merak ederler. Günümüzde ki örümcek adam batmen  fantastik dörtlü gibi kahramanları da merak ederler. Bu ilerleyen yaşlarda farklı boyutlarda düşünmeyi fantastik kitaplar okumayı farklı boyutlardan yaşama bakmayı da geliştiren bir durum olacaktır. Fantastik dünya yaşamdan farklıdır orda hayal ürünü daha fazladır ve düşünmeyi teşvik etmedir. Böylelikle çocuk da ilerleyen yaşlarda daha fazla düşünen daha farklı açılardan dünyaya bakabilen bir genç ya da erişkin olma yolunda bir adım atacaktır.

Sonuç olarak masallar çocuğun hayal dünyasını geliştirmekte, ona duygularını ifade etmesini sağlamakta ve ona problem çözmeyi güvenli bir yoldan öğretmektedir. Çocukların duygularını rahatça ifade edebildiği, kendi sorununu kendi başına çözmek için adım atacağı masal kitapları onlara hayatlarında bir yoldaş aynı zamanda eğlenceli bir vakit aracı olacaktır. Çocuk fikir üretirken kendi dünyasının da geliştirmeye başlayacaktır. Bu sebeple onlara bol bol masal okumaktan çekinmeyelim, kahramanların ürkütücü olduğunu düşünmeyelim çünkü o kahramanları siz ebeveynlerin yanında dinleyecekler eğer sizlerden dinlemezlerse zaten onları bir yerden bulup kendilerini korkutmak için bir sebepleri de olacaktır. Masallar çocukları korkutmaz onları aksine daha da güçlü yapacaktır.  Onları yaratıcı ve üreten bireyler yapacaklardır. Haydi masal okuyalım J